Quarta setmana / Estiu 24


Viatge interestelar

FOC

L’entrada d’un meteorit a l’atmosfera terrestre té diversos efectes importants en el context de l’astronomia.

En primer lloc, quan un meteorit entra en l’atmosfera terrestre, es produeix una gran quantitat de calor deguda a la fricció entre el meteorit i l’aire en l’atmosfera. Aquesta fricció produeix una alta temperatura que pot fer que el meteorit s’escalfi fins al punt que es cremi per complet. Aquest procés es coneix com a ablació i pot ser visible com un deixant brillant en el cel nocturn, coneguda com a «estrella fugaç» o meteor.

AIGUA

Durant aquesta setmana treballarem amb l’artista resident ESTER FABREGAT en la construcció del seu Atmospheric Filter
Doctorada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, Ester Fabregat (Valls, 1977) és una artista
plàstica, escultora, performer i professora associada al Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira
i Virgili.

L’aigua cobreix la major part del nostre planeta. És essencial per a tots els éssers vius. Mart és el planeta del sistema solar més semblant a la Terra. Per això, no és forassenyat pensar que algun dia els humans s’hi traslladin a viure. Tanta presència d’aigua en diferents estats explicaria per què a Mart l’anomenem planeta vermell: “Precisament pel rovell, perquè tota la superfície està rovellada, per tots aquests anys d’accions oxidants”, assenyala l’astrofísic. De fet, Trigo apunta que “podria ser que, en un principi, proporcionalment Mart tingués més aigua que la mateixa Terra”.

AIRE

L’aire que constitueix l’atmosfera de la Terra és una mescla de gasos, els principals dels quals són l’oxigen i el nitrogen. L’oxigen representa el 21 per cent del volum de l’aire, però el més abundant, i de bon tros, és el nitrogen, que constitueix el 78 per cent del volum total de l’atmosfera.

La Terra reuneix característiques difícils de trobar, i per això la vida hi ha florit. Serem capaços de construir-nos una nova casa més enllà de l’atmosfera terrestre? El temps ho dirà. De moment, el millor que podem fer és cuidar el que tenim. És la millor manera d’assegurar-nos que la nostra espècie sobreviurà el temps suficient per veure néixer el primer humà extraterrestre.

TERRA

El nostre planeta tal com el coneixem avui dia és molt diferent de l’aspecte que tenia poc després del seu naixement. S’estima que el planeta Terra té uns 4.470 milions d’anys. En aquells dies tan sols era una aglomeració de roques l’interior de les quals es va escalfar i va acabar fonent tot el planeta. Amb el pas del temps, l’escorça es va anar assecant fins a tornar-se sòlida. En les parts més baixes es va poder acumular aigua mentre que, per sobre de l’escorça terrestre, es van anar formant capes de gasos que van donar lloc a l’atmosfera.

Viatge interestelarDia 15 Planeta foc. La velocitat de la llum i del so. Llum i colors (experiments)
Dia 16 Planeta aigua. Amb artista convidada (Ester Fabregat )
Dia 17 Planeta aire. Artista Pep Vidal? (La historia interminable?)
Dia 18 Planeta terra (Encuentros en la tercera fase) fem música 
Dia 19 satèl·lits i estrelles (tornem a fer un tros del Petit princep?)


Deixa un comentari